Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warstwowa sałatka z filetami śledziowymi, kolorowymi warzywami i sosem na bazie Majonezu Sałatkowego WINIARY to prosta, ale niezwykle efektowna propozycja na wyjątkową okazję. Dlatego śmiało możesz przygotować ją również na Święta. Podaj ją w przezroczystym naczyniu. Może być to salaterka, ale także szklanki czy słoiczki z pojedynczymi porcjami, w których jeszcze lepiej się zaprezentuje. Sałatka śledziowa znakomicie sprawdzi się też jako danie na domowe przyjęcie albo imprezę. Jej niebanalny wygląd z pewnością zwróci uwagę gości. Niejedna osoba będzie chciała dostać przepis na tę potrawę.
By przyrządzić danie, zacznij od ugotowania ziemniaków w mundurkach. W tym samym czasie wstaw do gotowania jajka na twardo. Gdy obydwa składniki będą gotowe, wystudź je. Następnie zmieszaj majonez sałatkowy wraz ze śmietaną. Kolejny krok to umycie filecików śledziowych oraz zalanie ich na około godzinę zimną wodą. Ich odmoczenie prowadzi do pozbycia się intensywnej rybiej woni oraz nadmiaru soli. Po usunięciu wody śledź powinien zostać pokrojony w paski oraz skropiony cytryną i doprawiony pieprzem. Cebulę należy pokroić w kostkę, podobnie obrane po ugotowaniu ziemniaki. Pamiętaj też, by odsączyć buraczki. Jabłko bez skórki i białka jaj trzeba następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki, zaś żółtka – na oczkach drobnych. I to wszystko. Na koniec ułóż całość w przezroczystej misie lub w szklanych salaterkach. Umieszczaj w naczyniu kolejno: ziemniaki, majonez WINIARY zmieszany ze śmietaną, śledzie, pokrojoną cebulę, ponownie sos majonezowy, buraki tarte, kawałki jabłka. Na jabłku połóż trzecią warstwę sosu majonezowego. Zwieńczeniem sałatki będą zaś białka i żółtka jajek.
Wstawienie potrawy do lodówki pomoże osiągnąć odpowiednią konsystencję. Warto więc przygotować ją dzień przed planowanym podaniem na stół. Sałatka śledziowa warstwowa znakomicie sprawdzi się jako jedna z potraw wigilijnych. Miłośnicy dań rybnych na pewno w niej zasmakują. Ustawiona obok karpia w galarecie, taka alternatywa znajdzie też swoich zwolenników. Warzywa wraz z rybą i jajkiem stanowią bowiem wyśmienite połączenie. Dodatek cytryny i zwieńczenie sosem majonezowym jeszcze wzbogacają smak. Ponadto kolory tego specjału zachęcają do zjedzenia. Sposób serwowania spodoba się tym, którzy lubią estetycznie podane potrawy. Przecież zmysł wzroku również odgrywa sporą rolę podczas jedzenia! Spróbuj więc przygotować coś nowego, odmiennie niż dotychczas. Sałatka śledziowa z burakami to dobry pomysł na pożywny, smaczny posiłek – odświętny i nie tylko. Życzymy smacznego!
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Równocześnie ugotuj jajka na twardo. Pozostaw do ostudzenia.
Majonez połącz ze śmietaną.
Filety śledziowe umyj i zalej zimną wodą na około 60 minut. Po tym czasie odsącz, pokrój w paseczki, skrop sokiem z cytryny i oprósz pieprzem.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Buraczki dobrze odsącz z soku.
Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Jajka obierz, białka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a żółtka - o drobnych oczkach.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
W szklanej salaterce układaj kolejno: ziemniaki, sos majonezowy, śledzie, cebulę, sos majonezowy, buraczki, jabłko, sos majonezowy, białka jajek i żółtka. Sałatkę podawaj na drugi dzień po przygotowaniu.
Elżbieta